Produktmeny

Meny

Profilmeny

Sover du godt?

 

Å sove er noe av det viktigste vi gjør i løpet av døgnet. Selvfølgelig sammen med å spise, drikke, toalettbesøk osv. Men sover vi ikke ordentlig, så er det mange prosesser i kroppen som skjer, som gir negative innvirkninger på livet vårt ellers også.

En voksen person trenger mellom 7 og 9 timer med søvn hver natt for å fungere optimalt. For lite søvn kan i verste fall skape grobunn for alvorlige sykdommer. Men heldigvis er det mange tiltak en kan gjøre selv, for å bedre nattesøvnen.

 

Hva er egentlig søvn?

Søvn er en tilstand hvor kroppen er i dyp hvile og hvor kroppens bevegelser og intellektuelle funksjoner er nedsatt, noe som gjør at vi reagerer mindre på sansestimuleringer (lyder, lukter etc) enn i våken tilstand, selvom enkelte lyder vil trenge lettere igjennom enn andre, som barnegråt, alarmer, kraftige eller skarpe lyder eller lyder vi ikke er vant til. Søvn er en mulighet for kroppen til å gjennomgå og evaluere dagen som har gått gjennom blant annet drømmer ved å bearbeide følelser og opplevelser, sortere og lagre informasjon i hukommelsen, og skape nye forbindelser i hjernen. Samtidig gir søvn kroppen mulighet til å lade og hente energi til en ny dag. 

 

Hvorfor trenger vi søvn?

For lite søvn kan skape stress og urolighet. Du kan lett bli irritabel og i dårlig humør. Kroppen trenger søvnen for å opprettholde god og stabil helse , både mentalt og fysisk. Flere av kroppens funksjoner avhenger av søvn. For lite søvn over lengre tid kan skape utvikling av diabetes, hjerte og karsykdommer, overvekt, kreft, økt dødelighet og psykiske lidelser som for eksempel depresjon, 

Symptomer på for lite søvn kan være tretthet, humørsvingninger, dårlig konsentrasjon, hukommelsessvikt, videre søvnforstyrrelser, stress og hyperaktivitet (oftest hos barn). I ekstreme tilfeller kan symptomer i tillegg være synsforstyrrelser og vrangforestillinger. 

Men nå ønsker ikke vi at du skal begynne å stresse med at du ikke sover nok, det vil ikke gjøre saken bedre. Det er mange tiltak en kan gjøre for å bedre søvn og søvnkvalitet.

 

Ulike grunner til at man ikke får sove

Rastløse bein
Mange kan oppleve rastløse bein i perioder. Mange kan få hjelp av et tilskudd med magnesium eller magnesiumkrem
Men det kan også være andre grunner til at man sliter med rastløse bein. En hårmineralanalyse vil kunne avsløre hvilke mineraler og vitaminer akkurat du trenger.

Magnesiumkrem med lavendel kan være et utmerket produkt til å roe ned rastløse bein eller komme unna kramper i leggene om natta. Lavendel virker også beroligende, smertelindrende og fremmer søvn.

1205 Magnesiumkrem med lavendel.jpg
Skjermbilde.JPG

Vanskelig å sovne når du har lagt deg?

På kvelden begynner kroppen (pinealkjertelen i hjernen og netthinnen i øyet) å produsere melatonin, som også populært kalles søvnhormonet. Melatonin er med på å styre døgnrytmen vår og hjelper oss å falle i søvn om kvelden. Melatoninproduksjonen starter når det mørkner, og er på sitt høyeste i 03-04-tiden om natten. PÅ dagen produseres det svært lite melatonin.

Tilskudd med Flytende Melatonin kan hjelpe deg til lettere å sovne. Trenger du litt hjelp med innsovingen en periode pga jetlag, turnusarbeid eller annet? Kanskje du pga alder ikke har den egenproduksjonen av melatonin som kreves for å kunne sone raskt på kvelden?  Da kan tilskudd med Flytende Melatonin være tilskuddet for deg.

       1199 MSM Norge flytende Melatonin stor.png
Skjermbilde.JPG

Stressa blære eller ofte våken om natta?

Har du problemer med å sovne eller våkner du ofte i løpet av natta? Må du ofte tisse og har såkalt stresset blære? Opplever du muskelkramper eller nummenhet? Da kan du ha et behov for magnesium. Magnesium har over 300 funksjoner i kroppen vår, og er også med i søvnprosessen på ulike måter. Magnesium Balanse er satt sammen av 3 ulike magnesium-forbindelser og har i tillegg vitamin B6 for økt opptak. Min-Plex Balanse er et sammensatt kosttilskudd med Ulike magnesium-forbindelser, krom, mangan og enkelte B-vitaminer satt sammen for deg som har behov for magnesium og som trenger å holde energinivået stabilt gjennom dagen med jevnt blodsukker og lite sukkersug.

     104 sano_magnesium_balanse-0432.png  118 sano_mini-plex_balanse-0439.png
Skjermbilde.JPG

Stressa og urolig, eller stive og ømme muskler?

Et bad med deilig Epsom salt kan også ha en beroligende og avslappende virkning på kroppen. Epsom salt består av Magnesium og sulfat og vil virke både avgiftende og beroligende på kroppen. Bruk gjerne sammen med noen dråper med eteriske oljer som for eksempel Bergamot eller Lavendel. Det vil hjelpe deg til å kunne lande rolig inn i søvnen på en behagelig måte etter et godt og varmt bad.

1172 Epsom 5 kg_1.jpg

Skjermbilde.JPG

 

Hva sier Hårmineralanalyse om søvn?

I hårmineralanlyse kan man ofte se at mangel på magnesium kan være årsaken til at mange sliter med søvnløshet, spesielt typen søvnløshet hvor man sovner lett når man legger seg, men sover lett, og våkner ofte om nettene. Mangler man magnesium kan man også oppleve at man er like sliten når man står opp som da man la seg.

Likevel kan det også være andre mineralubalanser som gjør at man kan utvikle insomni eller andre søvnforstyrrelser. Det kan være tungmetallforgiftning, som kvikksølvforgiftning, blyforgiftning eller lignende, bioutilgjengelig kalsium og magnesium som igjen ofte kan føre til ubalanser for mineralet kobber. Man kan i enkelte tilfeller se at at høye kobberverdier kan være årsaken til at enkelte ikke klarer å gå og legge seg, de blir sittende lenge opp om kvelden, og har vanskeligheter med både å sovne og være i søvn.

Visste du at kobber er tilknyttet østrogen i kroppen? 

 

pexels-photo-1049687.jpeg

Finn din hårmineralanalyseterapeut her.

 

Tips til bedre søvn

  • Legg deg til faste tider hver kveld og stå opp til faste tider hver morgen. Faste leggeritualer hver kveld gir kroppen mulighet til å roe ned og vite at det er tid for søvn. 

  • Unngå koffeinholdige drikker som kaffe, svart te, cola og energidrikker på ettermiddagen og kvelden.

  • Ikke tenk at du skal ta igjen søvn i helgene. Søvn som mistes i løpet av uka skaper ringvirkninger i kroppen, og disse får man dessverre ikke hentet inn igjen. For best mulig kvalitet på søvnen, så gjelder det å holde rytmen gjennom hele uken, også i helgene. Men man kan jo variere i helgene med pluss/minus en halvtime til en time med når man legger seg og når man står opp.

  • Har du følelsesmessige belastninger som sinne, redsel eller sorg? Disse følelsene kan skape uro og igjen skape problemer med søvn. Har du uløste konflikter med mann eller barn, løs de før du legger deg. Det er ikke lurt å gå til sengs sinna eller frustrert. Sliter du med følelser som ikke er bearbeidet, an det være lurt å snakke med noen om det, evt søke hjelp hos psykolog, terapeut eller evt hos fastlegen.

  • Soverommet bør kun brukes i forbindelse med søvn og sex, i følge søvneksperter. Bruker du soverommet til å jobbe, trene eller andre aktiviteter så vil ikke hjernen koble soverommet direkte med søvn, og det kan gjøre det vanskeligere å sovne og få kvalitetssøvn. Unngå å bruke mobil, PC og pad på soverommet, spesielt rett før du skal sove. Bruker du dette i timene før leggetid anbefales å sette på "nattmodus"(slå av blått lys)

  • Få nok sollys/naturlig lys og frisk luft i løpet av dagen. Sollys stimulerer immunforsvaret og nervesystemet vårt, noe som gir økt produksjon av hormonet serotonin. Serotonin må til for å kunne produsere melatonin, i tillegg til at det også regulerer andre hormoner som blant annet kortisol, som påvirker både velvære, humør og søvn.

  • Vær i aktivitet 20-30 min hver dag. F.eks gå deg en tur, hver dag,  gjerne med litt rask gange, slik at du får opp pulsen litt. Tren med litt belastning 2-4 ganger i uka, f.eks rask gange, spinning, styrketrening, fotball, yoga, riding etc, helst noen timer før leggetid, slik at kroppen får mulighet til å roe seg ned før søvnen skal sette inn. Mosjon og aktivitet reduserer stresshormoner og gir økt velvære. Er du ikke vant til å trene, start i det små og gjør det lett for deg selv å komme i gang. Gå tur med ei venninne en fast dag i uka. meld deg på et pilates reformer kurs, sykle deg en tur.. Man trenger ikke melde seg inn på et treningssenter for å komme i gang med trening. Det er mye man kan gjøre utenfor et treningsenter også.

  • Spis regelmessig gjennom dagen, og unngå tunge måltider etter kl 18. Da får kroppen tid til å fordøye maten før søvnen og du blir ikke holdt våken av at kroppen jobber med andre ting når du skal sove. Drikk godt med vann gjennom dagen, og kanskje ikke så mye vann etter kl 20, så blir ikke blære fylt opp i løpet av natten og vekker deg fordi du må tisse.

  • Tilskudd med magnesium og B-vitaminer kan være et fint sted å starte, dette er noe de fleste har mangel på. Men en hårmineralanalyse vil avdekke hva akkurat du trenger, noe som vil gi best mulig resultat over tid. Det kan skape flere ubalanser om man tar kosttilskuddtilskudd uvilkårlig, og selvom de fleste mangler magnesium, så er det ikke dermed sagt at alle skal ha det alltid.

  • Meditasjon og/eller avspenning kan være en fin måte å roe nervesystemet på, og minske stresset i kroppen, som igjen skaper ro og en god plattform for å lett kunne falle i søvn når tiden er inne for det. Finn deg gjerne en Youtube-lydfil med guidet meditasjon, eller sitt  et rolig og komfortabelt sted, og lukk øynene. Imens fokuserer du på pusten. Legg merke til hvordan du puster uten å fordømme, uten å prøve å endre til å begynne med. Så kan du fortsette med å ta dypere åndedrag inn gjennom nesen og fylle lungene helt ned til magen med luft, før du puster ut igjennom munnen. Kjenn at du slapper av i skuldrene og kjeven, og resten av kroppen. Dette kan du gjøre i lengre tid, men du hele tiden fokuserer på pusten. Klarer du det i 5 minutter er det bra, 10-15 minutter er bedre og 20 minutter er helt topp!

cafe-caffeine-cappuccino-close-up-437716 (1).jpg

Kilder:
https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/hva-er-sovn/
https://forskning.no/forebyggende-helse-ntnu-partner/morketidsmedisin/659172
https://forskning.no/fritid-internett-media/bruk-soverom-til-sovn-og-sex/731218
https://www.lommelegen.no/s%C3%B8vn/s%C3%B8vnvansker/artikkel/for-lite-sovn-slik-pavirker-det-kroppen-din/69120089
https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/mineraler/magnesium
https://hairdiagnostics.com/medical-conditions/insomnia/#biounavailable-calcium-and-magnesium

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×